Crêpes

 
Crêpes är så otroligt gott och man kan fylla med precis det man tycker om, vi valde att göra två olika fyllningar, en med räkor och en med skinka och chaminjoner.
Crêpesen ligger på stekplåt från Pallarèrs som saluförs av birkaknivar.se Stekpincetten, kockslängen och stekspaden är från professional Secrets som oxå saluförs av birkaknivar.se
Om ni är sugna på dessa trevliga produkter så gå in på birkaknivar.se och ange rabattkoden Instakocken10 så får ni 10% rabatt på köpet.
 
Crêpessmet 
4st ägg
4+4dl mjölk
4dl vetemjöl
1tsk salt
smör till stekning
 
Vispa ihop ägg och 4dl mjölk, vispa in mjölet lite åt gången så det inte bildas klumpar, vispa in resten av mjölken och saltet. Låt vila 30min.
 
Skinkfyllning
1st finhackad gullök
3dl vispgräddde
100g skivade champinjoner
100g strimlad rökt skinka
1st grönsaksbuljongtärning.

Fräs löken, svampen och skinkan i smöret. Slå på grädden, buljongen och lått koka ihop till en krämig konsistens. smaka av med s/p

Lägg fyllningen på varje lagg och vik ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkert fat, strö över riven prästost och gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg. servera med en god sallad.
 
Räkfyllning
3dl grädde
1/2dl vitt vin
½ finhackad gul lök
½msk fiskfond (el. efter smak)
1tsk kycklingfond
4msk hackad färsk dill (el. efter smak)
170g skalade räkor i lag
3msk lag från räkorna
2msk mjöl
s/p
 
Fräs löken mjuk på låg värme, höj värmen till  medelhög och slå på grädde, vitt vin, räkspad och fonderna, låt sjuda 10 minuter, red med mjölet och sjud ytterligar ett par minuter så mjölsmaken kokas bort, ta bort från värmen och låt svalna lite, tillsätt räkor och dill, smaka av med salt och peppar.
 
Lägg fyllningen på varje lagg och vik ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkert fat, strö över riven prästost och gratinera i ugnen tills osten fått en fin färg. servera med en grönsallad.
 

Biff à la Lindström

 
Inget är riktigt säkert när det gäller vilken Lindström som gett den populära klassiska köttfärsbiffen sitt namn. Det mesta lutar dock åt artillerikaptenen Henrik Lindström (1831-1913) som växte upp i Ryssland och tog med sig receptet hem till Sverige. De inlagda rödbetorna och gurkorna talar för att receptet har sitt ursprung i Ryssland. Familjen Lindström blev i mitten av 1800-talet ägare till Hotell Witt i Kalmar och där hamnade biffen för första gången på menyn.
 
400g nötfärs
1st ägg
1/2dl vispgrädde
1/2dl oxbuljong
1st medelstor pressad kokt potatis
2msk hackade rödbetor
2msk hackad kapris
2msk riven gul lök
5g salt
2g svartpeppar
Smör till stekning
2dl köttbuljong tillskyn
Hackad persilja till garnering
 
Blanda alla ingredienser, forma till biffar och stek på båda sidorna. Lägg över biffarna i en ugnsfast form. Deglasera stekpannan med buljongen och häll över biffarna. Stek i ugnen tills biffarna har en kärntemperatur på 65°.
Severa med kokt potatis och även annat som du tycker är gott till.
 

Laxpudding med skirat smör

 
Laxpudding är en sån där perfekt maträtt att laga om det finns rester kvar från exempelvis Julbordet eller Påskbuffén eller så kan man göra den ändå! 
Vi hade en halv Laxsida i frysen och blev otroligt sugna på lite Husmanskost, det här är så gott och enkelt med skirat smör, lite dill och citron. 
 
Laxpudding 
2msk smält smör till formen
450g lax i skivor som gravad, kallrökt, rimmad, varmrökt eller färsk lax
1,8kg kokt potatis, fast sort, skalad och i skivor
4dl vispgrädde
4ägg
2dl hackad dill (fryst dill går bra)
salt & vitpeppar/svartpeppar
1/2 dl hackad färsk dill
200 gram smör
1st citron till klyftor 
 
Koka potatisen med skal, när de kokat klart så lägg i iskallt vatten tills skalet bubblar upp sig, då blir det lätt att skala potatisen.
Skiva potatisen i 0,5cm tjocka skivor och lägg åt sidan.
Pensla en ugnssäker form med det smälta smöret, lägg ett lager potatis i botten, strö över dill, salt och peppar. 
Fortsätta att varva och fördela lax, skivad potatis samt hackad dill. Salta och peppra något krm mellan varven. Avsluta med ett lager potatis överst. Du behöver inte något salt om du använder kallrökt, gravad eller rimmad lax.
Vispa ihop grädden med ägg, salt och vitpeppar i en skål.
Häll i äggstanningen, den ska gå upp till kanten men helst ej över översta lagret potatis.
Lägg några smörklickar överst på toppen.
Grädda Laxpuddingen i ugnen på 175 grader i ca 45-50 minuter. Täck över med folie då potatisen börjar brännas. Laxpuddingen är klar när äggstanningen har stelnat och potatisen fått fin färg.
 
Servera med skirat smör, en citronklyfta och lite skuren färsk dill.
En vanlig grönsallad med en citronvinegrette är också supergott att ha till!