Gott nytt år !!!















På Nyårsafton firade jag & min fru 8 år som gifta och det firade vi med en helt underbar middag och gott bubbel till.
Gott Nytt år och gott slut på det gamla !

Hummercocktail med limeaioli med avocadoolja

Stjärtköttet och klorna från två hummrar
1dl gröna ärtor
4st gröna sparrisar skurna i ½cm tjocka skivor
2st finhackade kokta ägg
3msk finhackad gräslök
2dl machesallad
120g sikrom
2st fintärnad avocado
Skär stjärtköttet i mindre bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, spara knopparna till garnering.
Blanda alla ingridienser förutom sikrom och sparrisknopparna. Lägg blandningen i cocktailglas och garnera med sparrisknopparna och sikromen.

Limeaioli med avokadoolja

2rivna vitlöksklyftor
2st äggulor
2dl rapspolja
1msk avocadoolja
½tsk Dijonsenap
s/p
Vspa gulorna och senapen krämig, tillsätt avocadooljan och rapsoljan under vispning. smaka av med salt och peppar.

Oxfilé Provensale

600g putsad oxfilé
2msk cocosfett
s/p
Salta och peppra oxfilén. Smält cocosfettet i en stekpanna och bryn köttet runt om. Mjukstek den i ugne på 100 grader tills filéen får en kärntemperatur på 58 grader, slå in den i alminiumfoli och låt villa 15 minuter.
Skala och skiva zuccini i 3mm tjocka skivor. Salta och lägg dem mellan husshålspapper i 1 timme , torka av dem ordentligt och stek skivorna i smör.

Vitlökssmör

200g smör
2st finrivna vitlöksklyftor
2msk hackad persilja
2msk Philiadelphiaost
1msk pressad citron
Vispa alla ingridienser.
Lägg zuccinin på en ugnssäker form, placera oxfiléen över och klicka på vitlökssmöret. Baka av i ugnen på 200 grader tills smöret smält.

Saffrans pannacotta med trädgårdsbär


Ingredienser

2 gelatinblad

5 dl vispgrädde

1 paket saffran

1/2 dl sötrix

½ tsk vaniljpulver

 

 

Gör så här

Låt gelatinet ligga i vatten i ca 5 minuter.

Koka upp grädde, saffran och sötrix i en kastrull.

Ta upp och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljpulvret.

Häll upp i formar eller i glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Garnera med bären.

 

Vi blev så sugna på oxfilée provencale så vi gjorde om den till LCHF style och bytte ut potatisen med zuccini och det blev löjligt gott.

 

 

 

 

 

 

Pocherad Hälleflundra med blomkåls & broccolikompott



Receptet är för fyra personer

4st á 150g Hälleflundrafilé
1dl vitt vin
5st kryddpepparkorn
2st lagerblad
1tsk salt
5vitpepparkorn
2st dillkvistar
5dl vatten

Koka upp alla ingredienser förutom fisken. Lägg i filéerna och låt koka upp, dra panna åt sidan och lägg på ett lock låt stå och dra i 15 minuter.

Kompotten

Buketter från ett blomkålshuvud och från en broccoli.
Vatten att koka i
5dl vispgrädde
100g smör
100g philadelphiaost
s/p

Koka blomkål och broccoli tills de blir mjuka, slå bort vattnet. Koka upp grädde, smör och philadelphiaosten. Slå över blomkål och broccolin och låt sjuda ca 10 minuter, mixa den till en grov konsistens smaka av med s/p.

Romsås

100g sik eller löjrom
2dl crème fraiche
1st finhackad gullök
2msk hackad dill
½dl majonäs
s/p

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar

Tomat och purjolölksfräs

2dl strimlad purjolök
2st tärnade tomater
50g smör
s/p

Fräs purjolöken och tomaten i smör smaka av med s/p

Wallenbergare med Karl-Johansvampsås





400 g kalvfärs helst från kalvinnanlår
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
1.5tsk salt
1krm vitpeppar
smör till stekning

Blanda färs med salt, peppar och äggulor. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt sedan färsen vila en stund. Dela färsen i fem delar och platta ut till fem stycken biffar, cirka 1.5 centimeter tjocka. Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4minuter på varje sida.Fräs ur pannan med ytterliggare en smörklick och häll det över Wallenbergarna.


Karl-Johansvampsås

50g torkad Karl-Johansvamp
1 finhackad gul lök
5dl grädde
3 msk kalvfond
2tsk dijonsenap
50g smör
s/p

Blötlägg Karl-Johansvampen i vatten ca: 1tim.
Sila av vattnet och pressa svampen med händerna tills allt vattnet har kramats ur.
Smält smöret i en panna och fräs lök och svamp tills nästan allt smör har kokats in, slå på grädde buljong och dijonsenap, låt småkoka tills 3/4 återstår, smaka av med salt & peppar.

servera med valfria legymer.