Tobleroneparfait

 
En supermumsig dessert att servera efter en god måltid.
 
Tobleroneparfait
60 g Toblerone
1 msk strösocker
1 äggula
2 dl vispgrädde (knappt)
 
Vispa först grädden i en bunke. Vispa därefter äggulan och sockret i en annan bunke över ett varmt vattenbad eller i kastrull på en inte alltför varm spisplatta.
Ta äggsmeten från värmen och fortsätt att vispa tills den kallnat och är skummig och ljus. Det går lättast med en elvisp.
Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Vänd ner den och den vispade grädden i äggsmeten. Häll upp i en skål eller småformar och ställ in i frysen.

När parfaiten stelnat, servera och garnera med bär eller bärsås, tex jordgubbs eller hallon.

Kycklingschnitzel med tomatsmör och stekt potatis

 
Schnitzel av alla slag är otroligt gott och lite av en favorit är kycklingschnitzel. Man kan även med fördel göra den glutenfri, då är det bara att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix och glutenfritt ströbröd. Med receptet på tomatsmöret blev det en fullkomligt underbar rätt. Vi serverade med stekt potatis och gröna ärtor.
 
Kycklingschnitzel
4st färska kycklingfiléer
1dl vetemjöl
3dl ströbröd
2st ägg
1msk vatten
2tsk salt
1tsk svartrpeppar
1msk torkad dragon
 
Skär filéerna på längden men inte helt igenom, banka ut till ca ½cm tjocka schnitzlar. Lägg mjölet på en tallrik, vispa upp äggen med vatten, salt och peppar, blanda ströbrödet med dragonen. Vänd kycklingen först i mjölet sedan ägget och till sist ströbrödet. Låt torka 10 minuter och stek sedan i lika delar smör och matolja tills de får en fin färg och har en kärntemperatur på 70 grader.
 
Tomatsmör
4 stora tomater grovt tärnade
1st schalottenlök grovt tärnad
2 msk olivolja
1,5 tsk mejram
1,5 dl smör
 
Stek löken mjuk på medelhög värme i oljan 2-3 min. tillsätt tomaten och låt nu puttra tills det mesta av vätskan försvinner 10-15 min. 
Låt bli helt svalt. 
Lägg över i en mixer med knivar och kör tomatmassan slät, lägg i mejram och smöret och kör tills det har blandats helt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg i skål och förvara i rumstemperatur.
 
Servera med gröna ärtor och stekt potatis.

Salsiccia con pomodoro

 
 
Världspastadagen idag! Det måste firas så vi slängde ihop en pastasås med smaker i världsklass.
I den här såsen använde jag min egen egentillverkade Monsterkorv från Levar Hotell som kan liknas vid någon annan chilistark premiumkorv. Vi serverade med Tagliatelle men har man någon annan pastafavorit så går ju det naturligtvis också bra.
 
Receptet är för 2 personer
 
Salsiccia con pomodoro
300g skivad Levars monsterkorv eller annan chilstark premiumkorv
1st stor skalad skivad gul lök
4st finhackade vitlöksklyftor
1st skalad grovriven morot
1dl strimlad purjolök
1brk Mutti krossade tomater (Muttis Tomater på burk är fria från citronsyra)
3msk tomatpuré
1dl rött vin
1dl vatten
1dl strimlad färsk basilika
3msk koncentrerad oxfond
1msk torkad oregano
1msk salt
1tsk grovmalen svartpeppar
3msk olivolja
 
Stek löken på medelvärme i en stekpanna med olivoljan tills den blir glansig utan att ta färg. Öka värmen lite och tillsätt korven, riven morot och purjolöken. Stek under omrörning i 5 minuter eller tills korven börjat få färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra 10 minuter. Servera med valfri Pasta.