Smördegssnurror

 
Otroligt goda och en enkel rätt till buffén eller som tilltugg till Fredagsmyset.
 
1st färsk smördegsrulle
Pizza sås (se recept nedan)
Skinka eller salami
½dl riven parmesan
3dl riven cheddar eller annan lagrad ost efter smak
2tsk oregano
Oliver utan kärna
1st uppvispat ägg
Flingsalt
 
Veckla ut smördegen, pensla 1cm av den längsta kanten med ägget och bred ett jämnt lager med pizzasås fram till ägget. Strö över ostarna jämnt men inte över det uppvispade ägget, lägg på skinka alternativ salami eller båda. Rulla nu ganska tajt ihop till en rulle och limma ihop med kanten med det uppvispade ägget. Skär 2cm tjocka skivor med en vass kniv och lägg på bakplåtspapper. Pensla med resten av de uppvispade ägget runt om, tryck ner en oliv i mitten på varje snurra, strö över flingsalt och oregano, baka i ugnen på 200 grader i ca:10 minuter eller tills de fått fin färg och känns lätta.
 
Pizzasåsen
1st finhackad gullök
1st finhackad solovitlök
1brk hela tomater
1msk oregano
3msk olivolja
1msk kalvfond
1tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar

Fräs lökarna i olivoljan med oregano. Slå på tomaterna och kalvfonden och låt koka i 10 minuter. Mixa och smaka av med salt och peppar.
 

Friterad kyckling med sötsur sås

 
Friterad kyckling är verkligen en favorit såväl hos vuxna som hos barn och så otroligt gott med den sötsura såsen till. Varför gå på Kinakrogen när man kan göra det lika bra hemma ;)
 
Kycklingen
600g kycklingfilé
 
Frityrsmet/Tempura
2dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1½dl ljust öl eller vatten
1st uppvispad äggvita
1krm salt

Blanda mjölet, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt öl/vatten och rör till en jämn smet, vänd ner den uppvispade äggvitan i smeten.
Lägg i kycklingbitarna och vänd runt, lägg bitarna i olja som hettats upp till 180 grader och fritera tills de blir gyllene i färgen. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
 
Sötsur sås
150 ml ananasjuice utan tillsatt socker
100 ml ketchup 
100 ml risvinäger
1 msk ljus soya
2 msk socker/sötning
½ msk potatismjöl
 
Blanda alla ingredinserna och ge ett snabbt uppkok för att tjockna lite.
 
Servera med osaltat basmatiris.
 

Fish´n chips

 
Man kan väl säga att Fish´n chips är Englands nationalrätt, det kan man ju förstå eftersom det är sanslöst gott samt otroligt enkelt att göra. Man kan panera vilken vitfisk som helst och med fördel gädda.
Servera gärna i tidningspapper för att få den rätta känslan. Oftast serveras den med bara med vinäger och citron men vi la till en Dansk Remouladsås så man har något att dippa i.
 
Fisken
450g torskrygg
2dl vetemjöl
2st ägg
2dl panko
2tsk salt
1krm svartpeppar
 
Skär torsken i 1½-2cm tjocka skivor, blanda saltet och pepparn i mjölet.
Vänd bitarna först i mjölet sedan ägget och sist pankon. Låt bitarna vila ca 30 minuter.
Fritera i olja som har en temperatur på 180 grader tills de får en gyllne färg.
 
Dansk Remouladsås
2 dl Majonäs
1 dl Gräddfil
1 Pickles på burk
saften från en halv pressad citron
3 tsk Curry
s/p
 
Hacka eller kör picklesen i mixer grovt. Blanda till alla ingredienser och vänd ner picleshacket.