Köttfärslimpa med grönpepparsås

 
 
Klassisk husmanskost när det är som bäst. Servera med grönpepparsås, gröna ärtor, rårörda lingon och kokt potatis.
 
Köttfärslimpa
500g fläskfärs
500g nötfärs
2st små finhackade gula lökar
3st mosade kalla potatisar
2st ägg
10g salt
Svartpeppar
3dl vispgrädde
Lite smör att steka löken med
 
Stek löken mjuk i smör och låt svalna. Blanda alla ingredienserna i en bunke, lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg smeten på och forma till en limpa med blötlagda händer. baka i ugnen på 150 grader tills du får en kärntemperatur på 70 grader.
 
Grönpepparsås
½st finhackad gul lök
3msk grönpeppar i lag/el.torkad
5dl vispgrädde
2msk kalvfond
20g smör
s/p

Fräs löken och grönpepparen i smöret, slå på grädden och fonden. Låt reducera till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
 

Beef stir fry

 
Den här rätten är väldigt snabb och enkel att göra, tänk bara på att ha alla ingredienserna färdigt skurna och uppmåttade i skålar så det blir lätt att bara hälla i eftersom. Som alltid när man wokar så gäller det att ha höga temperaturer eftersom allting ska stekas så hastigt.
 
Marinaden
2msk risvinäger
5msk kinesisk soya
1msk honung
1msk riven färsk ingefära
1tsk chiliflakes
1tsk spiskummin
 
Blanda allt i en skål, vänd ner 600g strimlat nötkött (biff, innanlår eller lövbiff), och låt marinera 30 minuter i kylen.
 
Stir fry 
1msk maizena
2msk vatten
2msk jordnötsolja
1msk sesamolja
4st finskurna vårslökar
2st finstrimmlade vitlöksklyftor
1-2st finskuren röd chili
2msk finstrimlad ingefära
1dl hackad koriander
100g skivad bambuskott
1dl finstrimlad paprika
1dl finstrimlad gul lök
 
Blanda maizena och vatten i en skål och ställ åt sidan. Hetta upp en wok eller stekpanna med jordnötsolja och sesamolja på hög värme till det nästan börjar ryka, lägg i köttet och fräs hastigt 1 minut, lägg det stekta köttet i en skål och ställ åt sidan. I samma panna så stek hastigt ingefära, vitlök, chili och löken i en minut. Tillsätt bambuskott, paprika och fräs ytterligare 1 minut under omrörning. Tillsätt köttet och rör runt, häll på maizenablandningen, låt koka upp och lägg i vårlöken sist, rör runt och låt puttra 1 minut. Ta bort från värmen och blanda ner koriandern.
 
Servera med osaltat Basmatiris.
 
 

Torsk med citronsmörsås

 
En maträtt som passar fint vardag som till fest !
 
 
Pocherad torsk
4X160g torskfilé
1dl vitt vin 
Salt
1st lagerblad
1st dillkvist
4st kryddpepparkorn
5st vitpepparkorn
6dl vatten
 
Lägg alla ingredienser i en traktörpanna förutom fisken. Låt koka upp, lägg ner torskfiléerna och låt sakta pochera tills filéerna får en kärntemperatur på 48 grader. Lyft upp med en hålsil och lått rinna av på ett hushållspapper. Koka ihop lagen till hälften och använd till såsen.
 
Citronsmörsås
5dl vispgrädde
Den reducerade lagen
Rivet skal och saft från 1st citron
100g smör
Salt
Peppar
 
Reducera ner grädden med saften och det rivna skalet från citronen till hälften, häll i lagen och låt koka upp. Montera ner smöret, smaka av med salt och peppar.
 
Morots & sellerifräs
2st skalade tärnade motötter
3st strimlade stjälkar selleri
1dl strimlad purjolök
50g smör
Salt
Svartpeppar
 
Fräs långsamt alla ingredienser tills morötterna är mjuka. Smaka av med salt & peppar.
 
Servera med kokt broccoli & riven pepparrot.