Zucchini Lasagne

 
En fräsch version på Lasagne där vi bytte ut pastan mot zucchini och istället för den klassiska mornaysåsen gjorde vi en oströra på ricotta. Det blev verkligen jättegott, så vi vågar dela med oss av receptet till er ;) 
 
Köttfärssås
½kg köttfärs
½tsk salt
 
Stek köttfärsen i lite olivolja tills den är genomstekt, sila bort det överflödiga fettet och ställ åt sidan.
 
Stek:
½ stor el. en liten gul lök hackad
4st vitlöksklyftor mosade
1brk krossade tomater från Mutti
1/4tsk salt
1/4tsk svartpeppar
3msk färsk skuren basilika
 
Stek först löken 3-4 min. på medelhög värme, lägg i vitlöken och fräs ytterligare 1 minut.
Häll i krossade tomater och kryddorna, låt koka upp, lägg i basilikan och köttfärsen, sänk temperaturen och låt småputtra under lock i 25 minuter.
 
Ostkräm
250g ricotta
1dl riven parmesan
1ägg
 
Blanda allt i en skål och ställ åt sidan.
 
Förbered zucchinin
3st medelstora zucchinis skivas med mandolin på längden till 3mm tjocka skivor.
Strö över en matsked salt , blanda runt och låt dra i 15 minuter.
Klappa av varje skiva med lite hushållspapper när saltet har dragit färdigt.
Pensla en grillpanna med lite olivolja och grilla varje skiva ca: 2-3 min. på varje sida.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
2+1st mozarella riven i strimlor.
 
Montera Lasagnen med att varva först zucchini i botten, sen strimlor av mozarella, sen ett lager köttfärs, sen ett lager ostkräm, upprepa från början. 
Ställ in Lasagnen övertäckt med folie i ugnen på 225 grader i 20 minuter, ta ut och lägg på den sista strimlade mozarellan, låt gå i ugn utan folie 10 minuter till eller till osten fått en gyllengrillad färg.
 
Servera med en klick cremé fraiche, lite strimlad vårlök.
Vill man ha lite hetta så passar några droppar Tabasco alldeles utmärkt till.
 
 

Kroppkakor med fläsk & lingon

 
Det är så underbart att man kan göra glutenfria kroppkakor då det är bland det bästa jag vet, här serverat med vit sås och picklade lingon. 
 
Kroppkakor
700g potatis
1½dl potatismjöl
3st äggulor
50g brynt smör
1tsk salt
 
Skala och koka potatisen. Pressa potatisen med en potatispress i en bunke och  låt svalna lite. Blanda ner potatismjöl, ägg, smör och salt. Knåda tills du får en smidig deg, dela degen i 10st lika stora bitar, tryck ner en liten grop och lägg i fyllningen vik ihop och rulla till snygga bollar. Koka upp vatten och lägg ner bollarna, när det flytit upp till ytan så låt koka i 5 minuter.
 
Fyllningen
140g bacon
260g rimmat sidfläsk
1st stor gul lök
3msk nymortlad kryddpeppar
1tsk svartpeppar
3msk smör
 
Fintärna  lök, bacon och sidfläsk, massera in pepparn ordentligt. Smält smöret i en stekpanna och stek blandningen tills lätt knaprigt.
 
Vit sås
4dl grädde
50g smör
 
Lägg i en tjockbottnad gryta och reducera ner till hälften på medelvärme, rör om då och då.
Smaka av med salt, vitpeppar och nyriven muskotnöt.
 
 

Bakad potatis med aromsmör

 
 
Bakad potatis är så otroligt gott och sköter sig ju nästan helt själv. Servera med kallskuret och ett gott aromsmör så blir det en komplett måltid. Nedan kommer 5 olika recept på aromsmör.
 

Aromsmör

Vitlök & persilja 

1st finriven king solovitlök

400g normalsaltat smör

1dl finhackad persilja

Saften från en ½ citron

s/p

 

Rödlök 

400g normalsaltat smör

2dl finhackad rödlök

s/p

Fräs löken mjuk och låt den kallna i kylen

 

Chili & ingefära 

400g normalsaltat smör

1½ msk sambal oelek

3msk finriven ingefära

s/p

 

Kapris & citron 

400g normalsaltat smör

3msk kapris

Saften & finrivet skal från 1 citron

s/p

 

Dragon 

400g normalsaltat smör

3msk dragon

2msk vitvinsvinäger

s/p

Låt dragonen dra i vinäger 30 minuter