Canard à l'Orange (Anka med apelsinsås)

 
 
 
 
Sitter och planerar menyn till hotellet som ska vara franskinspirerad med våra lokala produkter och då blir man sugen på både det ena och det andra. Så igår blev det "Anka à l'Orange"  med smörstekta haricoverts, vårlök och sockerärtor. Till det serverade vi en apelsinsallad. Vad passar inte bäst att dricka till det om inte en Pinot Noir från Bourgogne.
 
Ankan 
Ca 800g ankbröst
Salt 
Svartpeppar
 
Krydda ankbröstet med salt, peppar och lågtemperera  i ugnen på 80 grader tills du får en kärntemperatur på 60 grader. Skär snitt i fettet med en kniv och grilla fettsidan på grillen tills du får en kärntemperatur på 66 grader. Slå in i folie och låt vila.
 
Såsen
Zesten från 2st apelsiner
3dl färskpressad apelsinjuice
2dl torrt vitt vin
2dl vatten
3msk kycklingfond
50g smör
Salt
Nymald vitpeppar
 
Reducera ner apelsinjuicen tills det återstår en ½dl. Slå på vinet, vatten, fonden och hälften av apelsinzesten (spara resten till garnering). Låt detta sedan reducera tills 3/4 delar återstår. Montera ner smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.
 
Apelsinsalladen
Filéer från 1st apelsin
Spröd salladsblandning
8st skivade cocktailtomater
1st tunnskivad vårlök
krasse för garnering
Salt
Nymald svartpeppar
Olivolja
 
Lägg alla ingridienser i en bunke och häll på lite olivolja och klipp över lite krasse, krydda med salt och peppar. Vänd om med händerna och servera i en skål.
 
 
 

Kebabrulle på LCHF-vis

 
 
 
Gjorde en fantastisk god kebabrulle med mindre kolhydrater som blev supergod. Otroligt enkel som var så mättande att man inte orkade äta en hel och man var mätt länge, så vi åt resterna kall dagen efter och den var nästan lika god som varm, så den borde ju vara perfekt att ta med sig på utflykten eller picnicen. Det finns en uppsjö av kebabkött i frysdiskarna i butikerna men vissa har ganska högt kolhydratsinnehåll så kolla noga efter en bra, ett tips är Järvsö kebabkött.
 
Botten (Receptet är från 56 kilo)
200 g riven parmesan
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
4 msk fiberhusk
Lite salt
Vispa ägg, grädde och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5 minuter. Fördela degen på två och kavla den tunnt mellan två bakplåtspapper. Grädda i grillen på pizzastenen ca 15 minuter på 175g. 
 
Tomatsåsen
1st finhackad gul lök
1st finhackad solovitlök
1brk hela tomater
1msk oregano
3msk olivolja
1msk kalvfond
1tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar

Fräs lökarna i olivoljan med oregano. Slå på tomaterna och kalvfonden och låt koka i 10 minuter. Mixa och smaka av med salt och peppar.
 
Börja med att lägga på tomatsåsen i ett jämnt lager. Strö över riven mozzarella och baka av i ugnen på 250 grader tills den fått fin färg. Jag bakade av den på en pizzasten i grillen.
 
Vitlökssås
1dl Rysk yoghurt
2st rivna vitlöksklyftor
Salt
Färskmalen vitpeppar
 
Blanda yoghurt med vitlöken och smaka av med salt & peppar
 
Röd kebabsås
1dl tomatsås
sambal oelek efter önskad styrka
1msk Tandoori masala från LCHF butiken
 
Blanda tomatsåsen med Tandoori masala
 
Stek kebabköttet och lägg på botten, lägg på sallad, rippla över vitlökssåsen och den röda kebabsåsen.
Rulla in den i folie.
 
 

Virisen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har farit på en tvådagarstripp till vackra Virisen som ligger ca: 4 mil från Tärnaby men det känns som att vi är i en helt annan världsdel, här är så galet vackert.
Vi har plockat kantareller, lagat god mat över öppen eld, fiskat utan framgång (än så länge) fotat och kelat med gårdens boskap.
Ikväll ska vi äta middag på restaurangen som finns med i "White guide" och det ser vi fram emot.
Nu ska vi ut och leta mera kantareller, ha en fin dag :)