Nyårsmeny 2012

Här nedan kommer en meny på en god Nyårsmiddag.
Förrätt, varmrätt & dessert, vi har redan avnjutit den då nyår består av jobb, nu är det eran tur :)
Gott Nytt År på er och hoppas att vi ses nästa år igen !
 
 
 
 
 
 
 
 

Lax och hummerpaté med fikonglaze

 
Lax och hummerpaté med semitorkade tomater och fikonglaze. Semitorkade tomaterna gör man dagen innan.
 
Lax och hummerpaté
500 g benfri lax (ca 750 g med ben) 
2 st ägg 
4 dl vispgrädde 
1 knippe dill 
1 tsk senap 
1.5 msk vinäger 
1 tsk salt 
0.5 krm cayennepeppar 
Tärnat hummerkött från en hummer
 
Gör laxen skinn- och benfri. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller på köttkvarn. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa, därför är det en god idé att använda maskin. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern. Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Även här med kraft, så gärna i maskin. Blanda till sist i dill, vinäger/senap, hummerkött och cayenne. Smaka eventuellt av med salt.  Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast då. Skär upp patén i skivor. 

Semitorkade tomater
Halvera tomater och lägg dem i en ugnsfast form. Droppa lite olivolja på dem, strö flingsalt, svartpeppar och timjan på och baka dem i ugnen på 50 grader i 12 timmar. Ta ut och låt dem svalna.

Lägg patéen på en sallads bädd och servera med Mussini Crema balsamica fichi

 
 

Lammrygg med grönsaksragu

 
Lammrygg med grönsaksragu och rosmarinssky.
 
4 personer
 
Lammryggen
600g Lammrygg (lammytterfilé)
Kokosfett att steka med
S/p
Färsk timjan
 
Hetta upp en stekpanna med kokosfettet. Salta och peppra lammet och lägg i pannan tillsammans med timjanen. Stek tills du får en kärntemperatur på 60 grader. Slå in den i folio och lått vila 10 minuter.
 
Grönsaksragu
1st gul morot
1st orange morot.
1st gulbeta
1st rödlök
½ grön paprika
Olivolja
Salt
Grovmalen svartpeppar
 
Tärna alla grönsakerna och fräs dem i oljan med salt och peppar.
 
Rosmarinsskyn
1st finhackad scharlottenlök
½dl fintärnad morot
1st rosmarinskvist
3dl rödvin
1msk oxfond
3msk Aceto Balsamico från LCHF butiken
1msk smör till stekning + 50g till att blanka av skyn med
Salt och peppar

Raspa av bladen från rosmarinskvisten och fräs tillsammans med löken och moroten i 1msk smör några minuter. Slå på rödvin, oxfond, balsamico och låt sjuda sakta i 20 minuter. . Blanka av skyn med smöret under vispning och smaka av med salt och peppar.