Lågtempat kött

Lågtemperaturstekning är en perfekt metod ur många aspekter. För det första så blir köttet så mycket bättre än om man på ett traditionellt sett lagar mat. I många kokböcker så läser man, ta en stek på 1kg och bryna den runt om sen så är det bara att stoppa in den i ugnen på 175O ca 1½ timme. Okej sätter ugnen på 175o, kryddar och bryner steken och skjuts in i ugnen, sen är det bara att ställa äggklockan på 1½ timme, och ösa var 15 minut, och när den ringer så är den klar. Om det var så enkelt så är ju det ända en kock behöver bra hörsel för att höra när äggklockan ringer. Nej riktigt så enkelt är det inte, det är mycket enklare. Köp en digitaltermometer (59,00kr på Ikea) och ställ in den på den önskad kärntemperatur, sätt ugnen på 90o. Krydda och bryn köttet runt om. Stick in nålen till mitten och nu skjuts in i ugnen. När denna termometer ringer så simsalabim är köttet perfekt, samt om man nu slår in den i aluminiumfolio och låter den vila i 20 minuter så når man köttets nirvana när det gäller konsistens och smak. Hur kan det vara så? Jo köttet är en muskel och krymper kraftigt vid hög temperatur, samt att livsmedel har till största del mängd vatten i sig, om matlagning är en konst så är det konsten att förflytta vatten under kontrollerade former i form av tid och temperatur. Låg temperatur under längre tid ger ett saftigare (eftersom mindre vätska försvinner) och mörare kött med mindre viktminskning. Alltså bättre ekonomi och ett bättre slutresultat.

Med denna metod slipper man ösa köttet var 15 minut eftersom anledningen var att sänka temperaturen på ytan till ungefär 100o med att ösa den, denna matlagningsmetod som än idag efterlevs är från när vi hade vedeldade ugnar där temperaturen låg mellan 175o-250o (175o längst ifrån elden) Så var man tvungen att ösa ytan för att sänka den till 100o, så än idag så tror man att om jag öser steken så blir den saftigare, men tro mig även om du öser steken i två veckor så blir den inte saftigare, inte en droppe av skyn dras in i köttet, isåfall skulle den väga mer när du tar ut den än när du satte in den, väg och testa så får ni se. Nej med dagens ugnar så är det bara dra ner temperaturen till mellan 90-125 grader och vips så får ni ett perfekt saftigt stekt kött.

 

 

Ha en fin helg !

 

 

 

Kommentarer :

#1: Jörgen

Tusen tack för tipset! :)

skriven
#2: Margot

Super!! Stort tack för tipsen!!

skriven

Kommentera inlägget här :