Vad är sötrix/Erythritol ?

Fick frågan av Mimili om vad sötrix är för nånting och om det kan vara skadligt för barn !?
Jag kan inte svara på det men har kopierat lite fakta om sötrix (
Erythritol) som kan vara intressant att veta.
Kanske någon av LCHF vännerna vet mer ?




Sukrin, Sötin, sötning utan kalorier och blodsockerpåverkan, Erythritol

Sukrin och Sötin är samma sak, De säljs bara under olika varumärken. Då det periodvis varit svårt att få tag på sukrin så har vi valt att även sälja sötin.

Sukrin och sötin används istället för socker i kaffe, te, bakverk, sylt, som sötning eller till hemgjort godis.

Vad är sukrin/sötin?
Sukrin och sötin är samma sak. De säljs bara under olika varumärken och av olika grossister.

De består av en 100% naturlig och ekologisk produkt, baserad på en sockeralkohol som kallas Erythritol. Erythritol finns naturligt i bland annat päron, meloner och svamp.

Sukrin och sötin görs genom fermentering (jäsning) av kolhydraterna (dextros/glukos) i frukten. Man tillsätter en bakteriekultur till glukosen, som sedan omvandlas till Erytritol. Det är samma process som vin, ost och yoghurt går igenom.

Fördelar med sukrin/sötin/erythritol:
- inga kalorier
- smakar och ser ut som socker
- bra för diabetiker, eller för dem som vill ha kontroll på sitt blodsocker, GI noll
- 100% naturlig, finns i frukt och svamp
- skadar inte tänderna
- fungerar som en antioxidant

Näringsinnehåll per 100 g sukrin/sötin/erythritol:
Energi: 0 kcal
Protein: 0 g
Kolhydrater totalt: 100 g
- varav socker: 0 g
- varav sockeralkoholer: 100 g
Fett: 0 g

Användning:
Används som ersättning för socker. Kan värmas och användas vid bakning. Sukrin/sötin bör max utgöra en femtedel av de totala ingredienserna.

Till en kaksmet på 1 kilo bör sukrinmängden ligga på 100 gram för att få lagom sötma. Jäsningen blir inte lika kraftfull som vid vanligt socker men brukar bättra på sig i ugnen.

Om man vill omvandla 1 dl socker till sukrin/sötin så är sötman densamma, det vill säga den motsvarar 1 dl sukrin eller sötin.

Vad säger forskningen om sukrin/sötin?
Sukrin har använts i Japan och USA i flera år men bara sedan 2006 i Europa. Studier visar att sukrin är säker och utan biverkningar som andra sockeralkoholer kan ge, till exempel diarre och gaser.

Studier visar att erytritol absorberas snabbt av kroppen och utsöndras oförändrat via urinen. Både djur- och toxikologiska studier samt kliniska studier har visat att erytritol är säkert. Även om det konsumeras dagligen i stora mängder. Slutsatsen är att erytritol är säkert för livsmedelsanvändning.



Kommentarer :

#1: Gunilla

skriven
#2: Marika

När jag använder Sukrin tar jag bara en bråkdel av mängden på receptet, oftast msk istället för dl, för när man äter LCHF är det ju meningen att man ska avvänja sig från sockerbegäret och fastän Sukrin inte innehåller kolhydrater så triggar det ändå sötbegäret.

Jag tänkte på det här med om det kan vara skadligt för barn, det vet man ju inte, men man vet ju med säkerhet att socker är skadligt för både barn och vuxna!

skriven
#3: Anonym

Men kors! Det var ett utförligt svar!!! Tackar så mycket:-)

skriven

Kommentera inlägget här :